Pas på dine vindmøller, når lynet slår ned

Beskyt dine vindmøller mod vind og vejr

Der er tale om store investeringer i forbindelse med udvikling og produktion af en vindmølle. Det kan derfor godt betale sig at passe godt på dem. Selv om fællesnævneren er vindmøller, så er der stor forskel på den teknologi, der bidrager til selve produktionen af møllen til den teknologi, der beskytter vindmøller mod vind og vejr. En vindmølle, der står i det omsuste Vesterhav er udsat for konstant slitage i forbindele med den hårde blæst. Udover dette, så kan en vindmølle være udsat for helt op til 25 lyn pr. år. Gør man ikke noget for at beskytte vindmøllerne under disse vilkår, vil de hurtigere end nødvendigt blive slidt op.

Erosionstest

Vind og vejr kan erodere materialet, som vingerne er lavet af. Bladene kan blive slidte af regn, støv, hagl, insekter eller endda fugle. Desuden tærer temperatursvingningerne også og saltvandet fra havet gør dem ekstra sårbare. I disse forhold er PolyTech en uundværlig partner. PolyTech hjælper vindmølleejerne med at passe på deres vindmøller. I deres Research & Development afdeling i Hedehusene i Danmark udvikler, afprøver og producerer de nye teknologier, der kan hjælpe vindmøllebranchen. Når idéerne er forfinede og parate til at blive afprøvede, så har de deres testcentre i Bramming og Herning. Processerne styres af nogle af de bedste ingeniører indenfor feltet. En af de test, der udføres er en erosionstest. Blandt andet kan der testes for, hvor meget regnen et givent sted kan erodere en given vindmøllevinge. Det kan være vigtigt at vide i forhold til, hvor meget der skal sættes ind på erosionsbeskyttelse.

Lyntest
En anden test, der udføres på PolyTech’s testcentre i Bramming og Herning er en lyntest. PolyTech har det største lynlaboratorie i verden. Der testes vinger i alle størrelser, og testene kan også udføres på eksterne lokationer. Et lyn er ikke bare et lyn, og det tager PolyTech højde for. Der udføres lyntest helt op til 2 millioner volt og endda mere. PolyTech har udviklet et testsystem, der simulerer lynene i deres naturlige omgivelser. Lyn er sjældent bare en elektrisk udladning. Oftest er der et lyn fulgt af en mindre udladning samme sted. Det er vigtigt at kende modstandsdygtigheden i vindmøllens blade før man sætter dem i brug. Læs mere på poly-tech.dk

Se også

Derfor er vi så vilde med elektronik

Med fremkomsten af moderne teknologi er vi blevet mere og mere afhængige af elektronik i …